NP Mavrovo logo
македонска верзија english version
Национален Парк Маврово

expand header

Приватно сместување

Вила „Лазарески“ с. Леуново

http://www.leunovo.com

     

     

 

Апартмани „Сент Мориц“ Нас. Крстови 2 Маврово

http://www.vilamavrovo.com

 

Апартмани и Ресторан „Гламур“ с. Маврово

http://www.glamour-mavrovo.mk

 

     

 

Апартмани „Етно куќа Ангеловски“ с. Маврово

 

077/748-863   00381637716221

Владимир Ангеловски

     

     

 

Апартмани „Мавровски мерак“

http://www.facebook.com/pages/Mavrovski-merak/224130360996389

mavrovski.merak@hotmail.com

078/303-035 и 071/395-161

 

     


Alternative content

Get Adobe Flash player

Alternative content

Get Adobe Flash playerПосетители

За НП Маврово

Националниот парк "Маврово" е основан со закон на Народното собрание на НР Македонија од 19. 04. 1949 година, со кој шумските предели околу Мавровско поле се прогласени за Национален парк. Според овој закон Националниот парк "Маврово" е формиран "поради особените природни убавини, историското и научното значење на шумите и шумските предели околу Мавровското поле".

Природни ресурси

Подрачјето на НП Маврово се наоѓа во шарпланинската група планини од шаркопадинскиот систем. Според денешните граници, ова подрачје ги зафаќа јужните разграноци на Шар Планина, дел од масивот Кораб и планината Бистра кои граничат со сливот на реката Радика. Мавровското езеро го опкружуваат разграноците на планините Бистра и Шар Планина.

Спорт и рекреација

Месноста Горна Ледина (планинска куќичка на дрво) е едно многу атрактивно планинарско и излетничко место до кое се стигнува со поаѓање од месноста Стапаров мост кај с. Велебрдо или пак од с. Битуше по обележана патека која е добро проодна и истата поминува низ борова шума која патувањето го прави посебно пријатно. После максимално пешачење од 2 часа се стигнува до местото каде што е поставена интересна