македонска верзија english version
Национален Парк Маврово

пример слика пример слика пример слика пример слика пример слика пример слика

Започна физичкото обележување на границата на Националниот парк Маврово

Поради подобра соработка како и подобра заштита на природното богатсво и живиот свет во Националниот парк Маврово, се отпочна активност за физичко обележување на границата на паркот што го дели истиот од ловните стопанства и ЈП Македонски шуми.

повеќе ...


пример слика пример слика пример слика

Во Подгорица официјално е формирана асоцијацијата „Паркови Динариди - мрежа на заштитени подрачја на Динаридите“

Во Подгорица и официјално е основано здружението "Парковите Динариди - мрежа на заштитени подрачја на Динаридите" На основачкото собрание во Подгорица беше официјално основана регионалното здружение "Парковите Динариди - мрежа на заштитени подрачја на Динаридите". Претставници на 36 паркови во Регионот на Динарската верига избраа претседател и административниот совет на Асоцијацијата, која ќе им овозможи полесна размената на искуства, развивање на заеднички проекти и промоција на парковите од в

повеќе ...


пример слика пример слика пример слика пример слика пример слика пример слика

НП МАВРОВО ГО ОДБЕЛЕЖА "ДЕНОТ НА ДРВОТО"

ЈУНП "Маврово" беше дел од традиционалната манифестација "ДЕН НА ДРВОТО" која се организира по 14ти пат. Овој пат манифестацијата се организираше под мотото "СТОП ЗА КАТАСТРОФИТЕ" а се вршеше пошумување на оголени места низ целата држава. Во акцијата се вклучи пошироката јавност како и јавните институции при што беа засадени околу 5 милиони садници.

повеќе ...


стрелка новости
Архива на новости


Alternative content

Get Adobe Flash player

Alternative content

Get Adobe Flash playerПосетители

За НП Маврово

Националниот парк "Маврово" е основан со закон на Народното собрание на НР Македонија од 19. 04. 1949 година, со кој шумските предели околу Мавровско поле се прогласени за Национален парк. Според овој закон Националниот парк "Маврово" е формиран "поради особените природни убавини, историското и научното значење на шумите и шумските предели околу Мавровското поле".

Природни ресурси

Подрачјето на НП Маврово се наоѓа во шарпланинската група планини од шаркопадинскиот систем. Според денешните граници, ова подрачје ги зафаќа јужните разграноци на Шар Планина, дел од масивот Кораб и планината Бистра кои граничат со сливот на реката Радика. Мавровското езеро го опкружуваат разграноците на планините Бистра и Шар Планина.

Спорт и рекреација

Месноста Горна Ледина (планинска куќичка на дрво) е едно многу атрактивно планинарско и излетничко место до кое се стигнува со поаѓање од месноста Стапаров мост кај с. Велебрдо или пак од с. Битуше по обележана патека која е добро проодна и истата поминува низ борова шума која патувањето го прави посебно пријатно. После максимално пешачење од 2 часа се стигнува до местото каде што е поставена интересна